Menu

Despre proiect

Corpus Nummorum Online este un portal web unde sunt adunate monede antice din patru regiuni istorice: Moesia Inferior, Tracia, Misia și Troada. Este un proiect-pilot pentru catalogarea monedelor grecești antice pe regiuni și monetării pentru diverse scopuri de cercetare și conservare patrimonială. Baza de date este întemeiată pe materialele cabinetului de monede de la Berlin (Münzkabinett Berlin, Staatliche Museen zu Berlin), care dispune de monede de la 104 monetării din cele patru https://www.greekcoinage.org/). Toate câmpurile de date sunt raportate la standardele numismatice Uniform Resource Identifiers (URIs), puse la dispoziție de (http://nomisma.org). Portalul este sprijinit de trei instituții: Academia de Științe Berlin-Brandenburg, Münzkabinett der Staatlichen Museen zu Berlin și Big Data Lab, Universitatea Goethe, Frankfurt am Main. Proiectul a fost finanțat până acum prin diverse subvenții externe, fapt pentru care există diferențe în tratarea și prelucrarea datelor și nivelul de detaliu pentru anumite regiuni, însă obiectivul general este de a crea cataloage tip pentru monedele respective.

Colecția Tracia

Într-o prima fază, desfășurată pe parculsul a trei ani, începând cu ianuarie 2013, cu sprijinul Fundaței germane de cercetare, în cadrul inițiativei „Dezvoltarea și digitalizarea colecțiilor științifice“, au fost scanate peste 26.000 de mulaje de ghips după monede tracice (= 14.000 monede) din diferite colecții și peste 3.600 de monede tracice din Münzkabinett Berlin. Acestea din urmă au fost publicate în catalogul interactiv al Münzkabinett Berlin. În scopul clasificării științifice a monedelor, a fost lansat portalul web Corpus Nummorum Online. În urma primei faze de finanțare, au fost înregistrate peste 7.000 de monede, de cele mai multe ori, cu matrițele corespunzătoatre. Începând cu 2017, datorită unei noi faze de finanțare („Date de cercetare în practică ", în cadrul programului de servicii științifice bibliografice și sisteme informatice „Infrastructura de informații pentru datele de cercetare“), noul scop al proiectului este stabilirea unei tipologii a monedelor tracice. Căutăm să suplimentăm baza de date cu alte colecții, astfel încât să putem lansa ulterior un catalog on-line complet al tipurilor de monede tracice.

Colecțiile Moesia inferior, Misia și Troada

Proiectul „Corpus Nummorum online – monedele antice grecești din Moesia Inferior, Misia și Troada“ a fost lansat în iulie 2018 grație fondului „Promovarea proiectelor de cercetare și dezvoltare pentru numerizarea obiectelor de patrimoniu cultural - eHeritage (Apel 1197)“, finanțat de Ministerul Federal al Educației și Cercetării. Proiectul a permis în primul rând numerizarea stocului de monede originale, reprezentat de colecția Münzkabinett Berlin și de mulajele de ghips ale BBAW (în total, aproximativ 23.500 de monede). Pentru a crea cataloage de tip pentru aceste monede, stocul existent este structurat în funcție de tipuri. Monedele sunt înregistrate cu proveniența, datele metrologice și descrieri standardizate ale imaginilor și legendelor. Astfel se creează o bază importantă pentru cataloagele de tip ale acestor patru regiuni, care, desigur, trebuie să fie completate, pas cu pas, cu materiale din alte colecții. De asemenea, utilizatorii înregistrați vor putea încărca propriile lor monede relevante și astfel vor contribui astfel la cercetare.

Rezumat

Pe de o parte, dezvoltăm baza de date pentru Tracia, iar pe de altă parte, pentru Moesia inferior, Mysia și Troada, concentrându-ne în primul rând pe colecțiile din Berlin. Utilizarea consistentă a Linked Open Data și identificatorilor URI facilitează schimbul cu alte colecții. Căutarea este posibilă atât în portalul general, cât și în funcție de regiuni pe subpaginile din Tracia, Moesia inferior, Misia sau Troada. Pentru alte întrebări, consultați punctul nostru de referință SPARQL: https://www.corpus-nummorum.eu/sparql/
Mulțumim agențiilor de finanțare, instituțiilor noastre și tuturor colaboratorilor pentru sprijin!